085 212 77 32 info@b2b-opleidingen.nl

Nederlandse arbeidsmarkt op de schop om economie te redden

door | 12 jul 2024 | Nieuwsartikel

De huidige krapte op de arbeidsmarkt kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse economie, waarschuwt McKinsey woensdag in een rapport. Om ervoor te zorgen dat vacatures worden ingevuld, zal de gemiddelde Nederlander in de toekomst achtereenvolgend twee of drie verschillende beroepen moeten uitoefenen. Dit is volgens de consultancyfirma cruciaal om ervoor te zorgen dat vacatures worden ingevuld.

Het tekort op de arbeidsmarkt loopt in het ergste geval op tot 1,4 miljoen vacatures in 2030, oftewel 390 per 100 werkzoekenden.

De tekorten aan arbeidskrachten komen in steeds meer sectoren van de Nederlandse economie voor, maar zullen tussen nu en 2030 voornamelijk in de zorg, de IT en technische beroepen (bouw, energiesector) steeds nijpender worden.

Meer bijscholing

Olaf van Vliet van Universiteit Leiden ziet de arbeidsmarkt ‘steeds sneller veranderen’. ‘Daarom pleitte ook de commissie Borstlap in 2020 al voor meer bijscholing.’ Soms zijn er ineens veel banen in specifieke sectoren, denk aan appbouwers of installateurs van zonnepanelen, die je niet altijd kunt voorzien, zegt van Vliet: ‘Dan kan zo’n pleidooi voor omscholing een oplossing zijn.’

Twee à drie beroepen per werknemer

McKinsey becijfert dat een gemiddelde werknemer ten minste twee of drie beroepen zal moeten hebben om aan de veranderende vraag naar vaardigheden bij werknemers te voldoen.

McKinsey pleit daarom voor een ambitieus plan dat vooral gericht moet zijn op de groei van de arbeidsproductiviteit. Die blijft nu achter en was in de periode van 2010 tot 2022 in Nederland twee derde lager dan in de periode van 1995 tot 2010 (van 1,3% naar 0,4% per jaar). Het streven moet volgens McKinsey zijn om dat getal te verviervoudigen.

Meer digitalisering en AI

Een deel van de oplossing ligt naast het continue omscholen van werknemers ook in het meer toepassen van digitalisering, automatisering en kunstmatige intelligentie (AI). Gemiddeld zou 15% van het werk door automatisering kunnen worden overgenomen, genoeg om de economische groei een impuls te geven van 0,4% naar 1,8% per jaar.

Meer arbeidsparticipatie

Ook het vergroten van de arbeidsparticipatie zou het dreigende tekort moeten kunnen helpen dempen. Nederland heeft een van de hoogste gradaties werkenden op de totale bevolking van alle EU-landen, maar daarvan is een relatief groot deel niet voltijds aan de slag. Onder de streep profiteert de economie als geheel te weinig van het feit dat veel mensen werk hebben.

Misschien ook interessant

Fysieke klachten onder werknemers nemen toe

Steeds meer werknemers hebben fysieke klachten die voor een deel door het werk veroorzaakt worden. Bijna twee derde van alle werknemers ondervindt problemen. In totaal heeft 44 procent arm-, nek- en schouderklachten. "Het gaat hier om lichamelijke klachten en dan...

MDIEU-subsidie – laatste ronde september 2024

MDIEU-subsidie – laatste ronde september 2024

De tijdelijke Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) gaat over duurzame inzetbaarheid van werkenden. De regeling moet eraan bijdragen dat mensen hun pensioen gezond en vitaal werkend kunnen bereiken. Doel MDIEU-subsidie Het doel van de...